Copie wiki
Advertisement

Belgen hebben nog te weinig ondernemingszin
Belgians still have too little entrepreneurial spirit

STEVEN VAN DEN EYNDE 13-03-2008

België telt ruim 700.000 kmo's en zelfstandigen, maar toch bengelen we nog steeds onderaan het Europese peloton qua ondernemerszin. «Belgen weten te weinig over het ondernemerschap en dat is vooral een cultureel probleem. Maar ook het onderwijs speelt een grote rol.»

Tot die conclusie kwamen Hans Crijns van de Vlerick Management School en Jean-Claude Daoust van de werkgeversorganisatie VBO gisteren op de voorstelling van 'Ondernemen 2008'. «Jongeren zijn niet geneigd om zelf een bedrijf op te starten omdat hun directe omgeving het afraadt», aldus Crijns. «Er zijn nog nauwelijks familiebedrijven en ook het onderwijs bereidt jongeren bijna uitsluitend voor op een rol als werknemer», zegt Daoust.

Crijns: «Het Belgische onderwijs is volledig gericht op kennisreproductie. Maar inzake creativiteit scoren we slecht. Zelfs op Vlerick merken we dat: amper 4 tot 5% van de studenten die afstuderen zien zichzelf binnen de 5 jaar aan het hoofd van een eigen bedrijf.» De meeste startende ondernemers doen dat pas op hun 35ste of 40ste. Maar ook 55-plussers zijn goed voor 5 tot 10% van de startende bedrijven, vaak nadat ze eerder hun job verloren. Volgens Hans Crijns kan de overheid potentiële ondernemers aanmoedigen door de belastingdruk en de zware loonkost aan te pakken. (SVDE) Belga

Advertisement